Kako funkcionišu kvote i ko ih pravi?

Ukoliko planirate da počnete da se kladite, neophodno je da razumete pojam kvote. To je bukvalno osnova sportskog klađenja, i od tog broja koji stoji u određenoj količini u listi zavisi, manje više ceo proces našeg klađenja.

Neko neće hteti da igra malu kvotu, neko će pak ustuknuti kada vidi da je ista visoka za njegovog favorita, neko traži poseban koeficijent, itd. U suštini, kvota je osnovni element sportskog klađenja. Ona je rezultat odnosa snaga dva tima, faktora na i van terena, i u najširoj meri definisano, ona oslikava verovatnoću za određeni događaj, ili ishod.

Kakve kvote sve postoje?

Imamo tri vrste predstavljanja kvota

  • Decimalne – koje su nama dobro poznate, i izražavaju se u decimalama. Njih koristi veći deo Evrope i sveta.
  • Razlomci – To su UK odds, ili fractional kako se popularno nazivaju. Umesto 1.50, koeficijent je izražen razlomkom ½. Koriste se na području Velike Britanije, bivših kolonija i ređe u Americi,
  • Moneyline – Američke kvote, koje su iskazane kroz odnos uloženog i dobitka. Ukoliko je minus ispred broja npr. -200, znači da trebate uložiti 200 dolara da bi dobili 100. Ukoliko je pak ispred broja +, npr. +200, znači da na uloženih 100 dobijate 200 zelembaća.

Moramo da napomenemo da su one u stvari samo različiti načini predstavljanja verovatnoća, ništa drugo.

Kako funkcionišu kvote?

Što je kvota manja, verovatnoća tog događaja je veća. Kvota na Liverpul kada igra sa nekim četvrtoligašem je 1.05, jer očito razlika u klasi je ogromna. Isto tako, zarada u tom slučaju je manja, jer praktično nemate rizika nikakvog. Naravno postoje mnoge tehnike koje kladionice koriste i koje podrazumevaju da kvote ne butu baš onakve kakve su verovatnoće.

niske kvote za klađenje

Imate situaciju kada one teraju igrače od neke utakmice tako što povećaju kvotu i izvrše psihološki pritisak na kladioničara, koji se pokoleba i posumnja u svoju prvobitnu procenu.

Isto tako kvota se može promeniti kada je uplata na neki ishod prevelika. Na primer nagli rast uplata na pobedu domaćina u nekom meču će sniziti kvotu iako bi ona u tom slučaju bila nerealna, kladionica je primorana da brani svoju poziciju i da limitira potencijalne gubitke.

Ko pravi kvote?

U najvećem broju slučaja kvote su automatski generisane od strane super softvera koji su u stanju da predvide trend i uključe nemali broj faktora koji mogu da utiču na krajnji rezultat. To su tradicija, vreme, trenutna pozicija i situacija samog tima, itd. Naravno, ostavljamo prostora za delovanje ljudskog faktora koji kao i svaki drugi verovatno koriguje određene stvari u pojedinim situacijama.

napraviti kvote za klađenje

Šta sve utiče na kvote?

Bukvalno sve. Počevši od forme kluba, odnosa na tabeli, vrednosti igrača itd. Za svaku oblast imate neke faktore koji su karakteristični. Npr., kod efikasnosti, to je stil fudbala dve ekipe, činjenica da imaju vrsnog golgetera u postavi, vremenski uslovi takođe, u poslednje vreme i podloga na kojoj se igra utakmica, jer su veštačke trave mnogo brže od običnih.

Fluktuiranje kvota

Pomenuli smo da se kvote za jedan meč menjaju. Postoji više razloga za to. Mi smo jedan već napomenuli. Navešćemo još nekoliko. Imate situaciju da se na primer Mesi povredi dan pred meč. Možda pobeda Barselone neće mnogo porasti, ali će rast kvota na visoku efikasnost meča biti itekako osetna, jer je Argentinac jedan od najboljih napadača ikada.

Vremenski uslovi mogu mnogo da utiču na kvote, kao i suspenzije i izostanci. Izbor sudija je takođe veoma bitan, jer u nekim slučajevima arbitri imaju kriterijum suđenja koji više odgovara jednoj od strana.