Klađenje na kornere

Kada ste pročitali naslov verovatno ste se zapitali o čemu se ovde radi. Vidite, u današnje vreme imate dosta interesantnih ponuda od strane kladionica – broj kartona, broj penala, faulova u toku jednog meča, auta. Između ostalog tu su i korneri.

Neko bi rekao da je ovo čisto zamajavane i da je to jedan trik kladionice da nam odvuče ili pak raspe pažnju sa bitnijih stvari, ali ipak verujte da nije tako. Raspitajte se kod Vaših poznanika koji rade u kladionici i reći će Vam da postoje ljudi koji i te kako vole da odigraju ove specijalne ponude. Naravno, novac koji se uplaćuje na ove igre je daleko manji u ukupnom iznosu od onog sa ostalih tradicionalnih igara, ali nije čudno videti da neko lupi jaču cifru i na njih.

Da se vratimo na kornere. Postoji nekoliko vrsta igara u kojima se oni spominju.

  • Ukupan broj – kladionica postavlja granicu, npr. 7.5 kornera na utakmici. U igri su Vam dve opcije, manje ili više od naznačene cifre.
  • Ukupan broj u prvom ili drugom poluvremenu – isto kao i u prethodnom slučaju samo što se gleda određeni deo meča a ne kompletnih 90 minuta.
  • Više kornera poluvreme – Ovde se gleda koji deo meča će imati veći broj udaraca iz ugla prvi ili drugi, ili će možda imati podjednak broj.
  • Broj kornera domaćin/gost – predviđen broj kornera za jedan tim, isto u igri opcije manje ili više.
  • Tim sa više kornera – ovde je u ponudi klađenje na tim za koji se pretpostavlja da će imati veći broj udaraca iz ugla.
  • Hendikep kornera – Isto kao i prethodno, samo što u ovom primeru imamo situaciju da je jedan tim nadmoćniji od drugog, tj. favorit, i tu se autsajderu dodaje prednost (hendikep).

Sada da se fokusiramo na jednu karakteristiku samog klađenja na kornere. Kao što smo već napomenuli ukupna suma novca kod klađenja na kornere je zanemarljiva u totalnom zbiru svakodnevnog kladioničarskog prihoda. Tako da se same kladionice ne obaziru mnogo na korigovanje kvota kod ovih igara, čak i ako postoje neke indicije da će, recimo jedan tim biti mnogo ofanzivniji od drugog i da će napadati sve vreme. To po logici stvari zahteva da granica na njihov broj udaraca iz ugla skače. Ovde toga nema u toj meri koliko je kod konačnog ishoda ili broja golova, jer kladionici ne preti ogroman gubitak novca sa te strane.

Na šta obratiti pažnju kod klađenja na kornere?

Stil igre

fudbalski ugao

Naravno da će u ligama koje gaje ofanzivan stil igre i napadački fudbal biti više kornera nego kod drugih. Takav je slučaj u Bundesligi ili Holandskoj Eredivise. Tamo su utakmice bogate golovima, i po samoj prirodi stvari, veći je i broj kornera. Sa druge strane, Italijanska Serija A, mnoštvo istočnoevropskih liga, kao i afričkih, ima spor tempo igre tako da je i verovatnoća za broj kornera manja.

Tehnikalije terena

fudbal podloga

Za jedan momenat nemojte da pomislite da kvalitet terena i podloga nemaju uticaja na broj kornera. Gde su podloge dobre i kvalitetne brži je fudbal, lakše se dolazi do šanse i samim tim veće su šanse za visok broj kornera. Kada je trava veštačka, lopta ide brže i nepravilnije, svaki šut je problem za golmana da primiri loptu i često se odlučuju da je izbace ili boksuju pre nego hvataju.

Vreme

fudbal lose vreme

Što je lošije vreme manji je broj kornera, to je jednostavno. Sporija je utakmica, teže se dolazi do prilike da se ugrozi gol i sve to uslovljava gorenavedenu tezu.